035 760 4747

Zo pak je in januari het studieritme weer op

Zo pak je in januari het studieritme weer op

De eerste maand van 2018 is een feit. De kerstvakantie zit er lang en breed op en de eerste colleges heb je allang achter de rug. Grote kans dat je even moet wennen aan het gewone leven. Je hebt geen zin om weer te studeren of je weet niet hoe jij jouw studievoornemens kunt waarmaken. Herkenbaar? Niet getreurd. Deze 6 tips zorgen ervoor dat jij het studieritme snel en makkelijk oppakt!

1. Maak een planning
Begin het jaar goed door een planning te maken, zodat je weet wat je moet doen en wanneer. Geef in je planning bijvoorbeeld aan wanneer je boeken kunt kopen, je moet inschrijven voor een project en je tentamens hebt. Daarnaast plan je vaste momenten in om aan je studie te werken. Zo heb je een duidelijk beeld op welk moment je gaat studeren of juist vrije tijd hebt. Kortom, je weet waar je aan toe bent.

2. Zet je doelen op een rij
Het maken van een planning is de eerste stap, maar uiteindelijk gaat het erom dat je je aan de planning houdt. Hiervoor is het belangrijk dat je een doel voor ogen hebt. Waar doe je het voor? Bepaal welke doelen jij wilt bereiken (wees realistisch!) en schrijf ze op. Je hebt dan iets om naartoe te werken en dát motiveert. Zonder een doel kun je immers niet scoren!

3. Leg je telefoon weg
Het is verleidelijk om tijdens het studeren je Facebook te checken of bij elke Whatsapp-bericht je telefoon erbij te pakken. Of je het nu doorhebt of niet, je telefoon kan ontzettend afleiden tijdens je studie. Wil jij écht meters maken? Leg dan je telefoon weg! Stop het in het binnenzakje van je tas of leg het in een andere ruimte.

4. Studeren doe je samen
Wist je dat het motiverend is om tussen andere studenten te zitten die ook aan het leren zijn? Ga bijvoorbeeld in de bibliotheek, computerzaal of studieruimte zitten. Je hebt dan het gevoel dat je niet de enige bent die moet studeren. Naast zelfstudie, is het ook zinvol om met medestudenten samen te werken. Vraag elkaar om hulp en ga eens samen sparren over onderwerpen en opdrachten. Iedereen valt immers wat anders op of ziet andere verbanden.

5. Neem regelmatig pauze
Urenlang achter elkaar studeren of zelfs nachten doorhalen? Grote kans dat de stof niet goed blijft hangen en je het gevoel heb dat je weinig hebt geleerd. Dat kan anders. Neem regelmatig pauze, zodat je de lesstof goed opneemt en je je beter kunt concentreren. Na een korte break kun je weer vol energie aan de slag. En na een paar uur studeren beloon je jezelf met wat leuks. Ga sporten, even gamen of spreek af met vrienden. Op deze manier blijf je ontspannen en komt dit je studie ten goede!

Hoe zorg jij ervoor dat je het studieritme weer snel te pakken hebt?