035 760 4747

HBO Bachelor Rechten

Wij hebben een samenwerking met Hogeschool Tio; onze unieke opleiding wordt namelijk door Tio uitgevoerd. Bekijk specifieke informatie over de opleiding HBO Rechten op Tio.nl.

Als HBO-jurist ben je actief in zogenoemde niet-toga beroepen. Je bent een waardevolle juridische vraagbaak die snel schakelt en altijd op zoek gaat naar de beste oplossing. Je kunt uitstekend omgaan met cliënten en weet uiteenlopende juridische dossiers goed te managen.

De opleiding besteedt uitgebreid aandacht aan de onderwerpen die jij straks nodig hebt in je carrière. Denk bijvoorbeeld aan: privaatrecht, procesrecht en conflictbemiddeling, maar ook aan digitale technologie binnen het recht. Je leert hoe je goed schriftelijk, persoonlijk maar ook digitaal cliënten kunt adviseren en vertegenwoordigen. Door een mooie combinatie van professioneel vakmanschap en ethische normen en waarden, kun jij na deze opleiding juridische problemen haarfijn analyseren en oplossen.

Ben je nieuwsgierig, nauwkeuring en oplossingsgericht? Vind je wet- en regelgeving interessant? Kun je goed samenwerken en vind je het fijn om andere mensen te helpen? Dan is de HBO Bachelor Rechten van Hogeschool Luzac iets voor jou.

Wat ga je doen?

Deze opleiding duurt 4 jaar en leidt je op tot Bachelor of Laws. De opleiding heeft een praktijkgerichte invulling. Je leert het vak van docenten die zelf werkzaam zijn als jurist. De lessen worden verzorgd in kleine groepen waardoor de docent veel persoonlijke aandacht voor je heeft. Samen met je medestudenten werk je aan opdrachten, zodat je vakkennis leert omzetten in professionele vaardigheden. Ook word je tijdens je studie begeleid door een studiecoach, die je studievoortgang in de gaten houdt en je advies kan geven.

Tijdens je studie heb je een aantal projectweken waarin je in groepen concreet aan de slag gaat met praktijkcases. Bijvoorbeeld een case over het Europees Parlement waarbij je bekijkt welke juridische vraagstukken daar spelen. Of een project waarin je een bedrijf doorlicht op risico’s en de juiste toepassing van wet- en regelgeving. Hoe pak je dit aan? Welke bronnen en informatie gebruik je? Je maakt kennis met juristen en spreekt mensen uit de praktijk tijdens excursies en bedrijfsbezoeken. Je brengt bijvoorbeeld een bezoek aan de Tweede Kamer, een rechtbank of grote bank, zodat je inzicht krijgt in wat de juridische afdeling daar doet. Zo krijg je goed zicht op de werkzaamheden die daar plaatsvinden en wat jou als HBO-jurist succesvol maakt in de toekomst.

In de eerste fase van de opleiding krijg je een introductie in de kern van het vakgebied rechten. Je doet onder andere goede basiskennis op over recht, strafrecht en procesrecht en verdiept je in de rol van recht in de maatschappij. Ook ontwikkel je je communicatieve vaardigheden en leer je juridische stukken goed doorgronden. Je sluit deze eerste fase af met een stage, zodat je relevante praktijkervaring opdoet binnen een organisatie. Na een succesvolle afronding van dit eerste jaar ontvang je je Propedeusegetuigschrift.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn:

 • Juridische vaardigheden
 • Communicatieve vaardigheden
 • Recht en maatschappij
 • Privaatrecht
 • Strafrecht
 • Procesrecht

Totaal fase 1: 60 EC (studiepunten)
Diploma: Propedeuse HBO Rechten

De tweede fase van de opleiding is gericht op jouw ontwikkeling als juridisch professional. Je gaat aan de slag met diverse juridische onderwerpen waarmee je je kennis en vaardigheden verder ontwikkelt op HBO-niveau. Denk aan staats- en bestuursrecht, privaatrecht en bedrijfsrecht. Je leert juridische gesprekken voeren en je verdiept je in juridische dienstverlening. Ook in het tweede jaar loop je een stage die je combineert met een eindopdracht.

Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder andere:

 • Arbeidsrecht en sociaal recht
 • Juridische gespreksvoering
 • Staats- en bestuursrecht
 • Bedrijfsrecht
 • Privaatrecht
 • Juridische dienstverlening

Totaal fase 2: 60 EC (studiepunten)
Totaal behaald: 120 EC (studiepunten)

De laatste 2 jaar van de opleiding ligt de focus op jouw verdere professionalisering als HBO-jurist. Je krijgt een programma waarin je goed leert adviseren en juridisch onderzoek leert doen. Verder verdiep je je in onderwerpen als personen- en familierecht, internationaal recht, bestuursprocesrecht en digitale criminaliteit. Je rondt je opleiding af met een eindstage en een praktijkgerichte afstudeeropdracht waarbij je uiteraard goed wordt begeleid.

Onderwerpen in deze laatste fase zijn onder meer:

 • Personen- en familierecht
 • Internationaal recht
 • Juridische advisering
 • Juridisch onderzoek
 • Bestuursprocesrecht
 • Digitale criminaliteit

Totaal fase 3 en 4: 120 EC (studiepunten)
Totaal behaald: 240 EC (studiepunten)
Getuigschrift: HBO Bachelor Rechten

Wat kun jij na deze studie?

Na afronding van je studie ben je goed in:

 • Analyseren
 • Onderzoeken
 • Adviseren
 • Communiceren
 • Samenwerken

Je bent op de hoogte van actuele wet- en regelgeving en kunt hierover iedereens vragen beantwoorden. Je begrijpt hoe juridische dossiers opzet en beheert en je bent in staat juridische teksten te lezen en te schrijven. Ook kun je juridisch onderzoek doen en je bevindingen helder en concreet overbrengen aan je collega’s en cliënten.

Hoe ziet jouw toekomstige functie eruit?

Als HBO-jurist kun je aan de slag in een uitdagende functie binnen het bedrijfsleven, maar bijvoorbeeld ook bij verzekeraars, gemeenten of de politie. Mogelijke functies na je studie zijn:

 • Juridisch medewerker
 • Juridisch adviseur
 • Bedrijfsjurist
 • Compliance officer

Als juridisch medewerker werk je samen met de juridisch adviseur. Je hoofdtaak is het behartigen van juridische belangen en het oplossen van geschillen. De juridisch adviseur is het aanspreekpunt voor opdrachtgevers/cliënten en geeft hen advies. Als juridisch medewerker ondersteun je de adviseur onder andere bij het analyseren van juridische vraagstukken, het opstellen en beheren van juridische dossiers en het opstellen van bijvoorbeeld procedurestukken of bezwaarschriften. Ook help je bij de bemiddeling tussen de cliënt en betrokken instanties.

Een bedrijfsjurist houdt zich veelal bezig met privacy en de omgang met data binnen een organisatie. Daarnaast richt hij zich op juridische zaken rondom het personeel. Als compliance officer zorg je ervoor dat binnen een (financiële) organisatie de wet- en regelgeving wordt nageleefd. Deze functie kun je uitvoeren binnen het bedrijf waar je zelf werkt, maar je kunt ook aan de slag als adviseur voor andere organisaties.

HBO Bachelor Rechten

Start: September 2020
Waar: Amsterdam, Utrecht

Erkend diploma

De HBO Bachelor Rechten is geaccrediteerd door NVAO.  Je behaalt het officiële getuigschrift ‘HBO Bachelor Rechten’ van Hogeschool Luzac. Daarnaast mag je de graad LLB (Bachelor of Laws) voeren. Met dit officiële bachelordiploma kun je een master gaan volgen.

Vooropleiding

Met een diploma HAVO, VWO of MBO-niveau 4 ben je direct toelaatbaar tot de opleiding. Als je niet beschikt over een van deze diploma’s en 21 jaar of ouder bent, kunnen we je ook toelaten op basis van een toelatingsonderzoek. In het toelatingsonderzoek bekijken we of je de juiste motivatie en capaciteiten hebt om de studie te kunnen afronden.

Tarieven 2019-2020

Collegegeld jaar 1: € 17.990,-
Collegegeld jaar 2: € 17.990,-
Collegegeld jaar 3: € 11.490,-
Collegegeld jaar 4: € 8.490,-

Studiemateriaal:
€ 775,- per jaar voor jaar 1 en 2
€ 400,- per jaar voor jaar 3 en 4.

Inschrijfgeld:
Eenmalig € 100,-.

Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW. De hoogte van de BTW is onder voorbehoud van eventuele wetswijzigingen. Studiemateriaal wordt belast met 9% BTW.

Alleen eerst HBO Propedeuse?

Wil je starten met alleen je Propedeuse? Dat kan. Je schrijft je dan gewoon in voor het eerste jaar. Je behaalt dan je officiële Propedeusegetuigschrift waar je mee verder kunt in je Bacheloropleiding bij Luzac. Je kunt met je HBO Propedeuse ook naar de universiteit.

Meer weten?

Wil jij meer weten over deze officieel erkende opleiding? Kom sfeer proeven en kennis maken met docenten en studenten op de open dag. Kijk voor meer informatie op tio.nl.

Weten wat Luzac voor jou kan betekenen?